Situat în podişul bolivian Salina de Uyuni este cel mai mare deşert de sare din lume care constituie o oglindă naturală uriaşă. În timpul anotimpului umed ploile lasă un strat foarte fin de apă asupra podişului şi care strat, provoacă producerea celor mai faimoase spectacole naturale de pe Terra.
Suprafaţa acestui deşert se întinde pe 12.000 kilometri pătraţi, o arie egală cu província Guadalajara şi conţine circa 64 de bilioane de tone de sare. Contactul luminii cu suprafaţa udă, îţi dă senzaţia că te plimbi pe cer. Cu timpul, acest loc a devenit unul din principalele atracţii turistice din Bolívia, vizitate, după Wikipédia, de 60.000 de turişti pe an. Majoritatea persoanelor care vin aici remarcă că este imposibil să distingi unde se termină pământul şi începe orizontul.
Imensa suprafaţă plană este rezultatul retragerii a mării care acoperea tot podişul în urmă cu milioane de ani. Marea s-a retras şi a lăsat descoperite ceea ce azi sunt lacul Titicaca, lacul Poopó, şi salinele Coipasa şi Uyuni. Capacitatea acestui deşert pentru a reflecta lumina este atât de intensă încât sateliţii artificiali o folosesc la calibrarea instrumentelor de măsură. Sarea reflectă lumina în spaţiu şi condiţiile atmosferice oferă posibilitatea de obţinere a unor măsurători de cinci ori mai exacte decât cele realizate deasupra oceanului.
În fiecare an, lucrătorii salinelor extrag circa 25.000 de tone de sare de la Salina de Uyuni. Numai o zgârietură superficială: experţii estimează că stratul de sare are o grosime de circa 120 de metri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.