Este sezonul concediilor, vacanţelor sau echivalentul acelor mult aşteptate, mult prea scurte şi, de cele mai multe ori, mult prea scumpe perioade ale anului în care tragem şi noi nădejde către o bulă de aer şi relaxare. Fiecare dintre noi îşi planifică din timp scurta evadare, luând în calcul foarte multe variabile, iar cea financiară, de departe, este hotărâtoare. În ciuda unor statistici ce fac din român cel mai "ducăreţ" dintre turiştii europeni, statisticile personale (cele făcute cu un ochi în portofel) nu ne lasă să ne întindem mai mult decât ne permite plapuma (plapumă, pe vremea asta?), motiv pentru care cu celălalt ochi răsfoim tot felul de oferte cu care agenţiile de turism ne ispitesc de cum dă colţul ierbii.
Din păcate, ofertele nu sunt întotdeauna "corecte". Mai precis, omiţând anumite informaţii, păcălesc oarecum turistul, care, nu de puţine ori, înghite cam cu noduri ceva ce a plătit, deşi şi-ar fi dorit altceva. Pliantele publicitare sau banalele poze postate pe internet nu sunt edificatoare. Sigur, pot fi spectaculoase, formidabile şi uluitoare, numai că, în mare măsură, meritul îi revine fotografului. Prin urmare, cel mai bine ar fi ca fiecare dintre noi să se informeze în prealabil. Să culeagă cât mai multe informaţii despre destinaţia respectivă, să citească comentariile altor turişti ce au fost deja (cei care povestesc din auzite sunt de evitat), să-şi sincronizeze bugetul cu o anumită perioadă etc, etc.
Am auzit destui amatori pentru o excursie în Malta. Un cunoscut chiar mi-a "defilat" cu o "superofertă": două persoane, şapte zile, 30 de Euro. "Malta?", întreb cu ochii cât cepele. Primesc un rânjet cu gura-ntinsă de la o ureche la alta (ca al "sinergicului" cu mineriadele) şi un răspuns care mi-a certificat faptul că este ceva în neregulă cu unul din noi doi: "Cazare, mic-dejun şiiiii, başcaaaa, avioooooon!". Nu-mi căşunase anul acesta pe Malta, dar, sincer, ştiţi cum stă treaba: "Când e moka, năvală, neică!". Numai că, după cum mi-a fost şi sfatul, am navigat mai întâi pe Internet şi am băgat adânc cazmaua după comorile Maltei. Vă atrag atenţia că materialul de faţă (preluat de pe Wikipedia şi Adevărul.ro) nu are scop defăimător sau de antireclamă, în niciun caz! Vă pun la dispoziţie informaţii, care vă pot fi sau nu de folos.
Republica Malta este o ţară din Europa de Sud , aceasta fiind un arhipelag în centrul Mării Mediterane, la 93 de km sud de Sicilia, Italia şi la 288 de km nord de Tunisia, aceste insule amplasate strategic, au fost cucerite şi stăpânite de diferite puteri pe parcursul secolelor.
Are o suprafaţă de 316 km² fiind unul dintre cele mai mici şi mai dens populate state din lume.Capitala de facto este Valletta, iar cel mai mare oraş este Birkirkara.
Malta, insula mediteraneeană fără plaje
Deşi primeşte anual circa 1,4 milioane de turişti, la o populaţie de 400.000 de persoane, ţara cavalerilor maltezi nu excelează în servicii turistice. Punctele forte al fostei colonii britanice sunt apa limpede şi oraşele vechi, iar minusurile se înregistrează la plajă, hoteluri, preţuri şi confort.
Decolarea avionului companiei Air Malta se face la 4.55 dimineaţă, dar prezentarea pe aeroport este pentru ora 3.00. Ora de plecare, din fiecare joi spre vineri, face ca fiecare bilet să aibă o reducere consistentă, adică o economie de 50 de euro/pasager.
Circa 5.000 de turişti români merg anual în Malta, şi ţinta fixată de singurul tour-operator din România care operează această destinaţie, respectiv Malta Travel, este de 10.000 de turişti în următorii ani.
Pachetele turistice costă, în funcţie de categoria hotelului, între 355 de euro (două stele) şi 906 euro (cinci stele). De menţionat ar fi că în Malta, ca şi în alte ţări mediteraneene şi nu numai, categoria hotelului este mai slabă decât confortul oferit. Prin urmare, pentru un confort decent, un hotel de minimum patru stele ar fi bine-venit.
Atenţie la obiectele contrafăcute!
Cea mai mică insulă mediteraneeană, care poate fi traversată pe circa 40 de km, nu are resurse de niciun fel. În ultimii ani, localnicii s-au orientat către turism, şi încearcă, cu orice preţ, să trăiască din el.
Prin urmare, multe din obiectivele turistice care vi se propun sunt "contrafăcute", adică sunt lăudate a fi mult mai spectaculoase decât sunt în realitate. În plus, preţul pentru acestea este foarte umflat faţă de ce ţi se oferă.
Trebuie să fiţi atenţi la restul primit pentru că "neglijează" să vi-l dea corect, iar la hotel să fiţi pregătiţi cu o carte de credit ori cu bani pentru garanţie (minimum 50 de euro), pentru că ei nu doresc să rămână cumva în pagubă, deşi aţi plătit cazarea.
Dacă ajungeţi în Malta vara şi vă gândiţi că este un sejur tipic la mare, ei bine, nu este deloc aşa. Neavând plaje decât puţine, mici şi departe de locul de cazare, trebuie să fiţi pregătiţi tot timpul cu costumul de baie şi prosopul dacă vă vine cheful de a înota într-un loc cât de cât amenajat, şi nu stâncos.
Nu vă aşteptaţi însă şi la duşuri pe plajă, astfel că, dacă v-aţi oprit pentru o baie în cadrul unei excursii organizate, trebuie să rămâneţi cu sarea pe corp până ajungeţi în camera de hotel.
Excursiile prin agenţie, prea scumpe
Tour-operatorul de origine malteză, prezent pe piaţa românească, dar şi revânzătorii de Malta, vă propun, încă de la plecarea din ţară, următoarele excursii: Sicilia (120 de euro/persoană), turul insulei Gozo (80 de euro), al Valettei, Mdina şi Mosta (45 de euro), al Maltei, cu vaporaşul (45 de euro) şi Grota Albastră (30 de euro). Dacă ştiţi engleza, ar fi de preferat să nu luaţi nicio excursie prin agenţie, pentru că vă puteţi descurca mult mai ieftin la faţa locului.
Turul insulei Gozo se poate face cu feribotul care costă 6 euro de persoană şi vreo 15 euro pentru maşină, în caz că aţi închiriat una. Varianta bună este cu autobuzul, au o reţea destul de bine pusă la punct. Un abonament costă în jur de 10 euro şi puteţi umbla fără probleme în toată insula. O călătorie cu autobuzul costă maximum 0,50 lire, în funcţie de distanţă, dar poţi ajunge oriunde.
Artificii, artificiale
Maltezii sunt foarte mândri de jocurile lor de artificii. În fiecare săptămână, un sat sau un oraş organizează o "festa" pentru a aprinde aceste artificii. Atenţie însă că "spectacolul" se termină tâziu şi puteţi sta, timp de patru ore cel puţin, în picioare, în mizerie (nu au coşuri de gunoi, se bazează pe firma de curăţenie care curăţă a doua zi după festa) şi răcoare (seara). Jocul de lumini ar putea fi difuzat foarte bine în jumătate de oră, dar ei preferă, ca singura lor distracţie, să dea câte un tun de artificii odată la 10-15 minute.
Nu este o destinaţie de shopping
În Malta, pe lângă lipsa plajelor, nici shoppingul nu este o variantă prea fericită. Au câteva magazine de firmă în Sliema, dar cu preţuri mult mai mari decât în alte ţări, inclusiv în România. Paradisul cumpărăturilor ieftine, respectiv H&M, nu este de găsit în Malta.
Nu au suvenire specifice pentru că nu prea au tradiţii. Ţara e faimoasă pentru dantele (dintre acelea pe care le făceau şi femeile din România înainte de 1989), dar, atenţie, e plină de chinezării!
Maltezii consideră tradiţională mâncarea pe bază de peşte ori fructe de mare, dar dacă nu vă place peştele puteţi rămâne nemâncaţi, mai ales dacă această masă este fixă şi nu o puteţi schimba.
De exemplu, dacă aveţi demipensiune şi luaţi cina sau prânzul la hotel, şi acesta este pe bază de peşte, nu puteţi schimba. La fel se întâmplă şi în excursiile organizate, unde este prevăzută masa. Singura variantă rămâne să scoateţi alţi bani din buzunar pentru a mânca ceva pe plac. Mai mult, micul dejun la hoteluri nu este diversificat, poate doar la hotelurile de cinci stele, însă nici aici nu-l schimbă pe parcursul unei săptămâni.
Malta, la bani mărunţi
A făcut parte până în 1964 din Imperiul Britanic şi, în consecinţă, e plină de britanici, în special englezi care sunt beţivi
60% din turişti sunt britanici, 80% din aceştia sunt bătrâni
Plaje mai mari cu nisip sunt Golden Bay şi Mellieha Bay; restul sunt mici şi cu pietriş; hotelurile au însă, de obicei, piscină interioară şi exterioară
Preţuri:
25 euro, închiriatul unei maşini
3-5 euro, o tortillia
1,20 euro, un suc
1 euro, o apă la un litru
6 - 10 euro, crema de plajă
5 euro un Happy Meal
5 euro o salată
35 de euro, închiriatul unui echipament de scufundări, cu tot cu instructaj
40 euro, camera la recepţie la hotel de patru stele
3-5 euro, o tortillia
1,20 euro, un suc
1 euro, o apă la un litru
6 - 10 euro, crema de plajă
5 euro un Happy Meal
5 euro o salată
35 de euro, închiriatul unui echipament de scufundări, cu tot cu instructaj
40 euro, camera la recepţie la hotel de patru stele
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.