luni, 15 noiembrie 2010

3D - Bazilica San Gio­vanni ­in­ Laterano

Construită de împăratul Constantin, Biserica San Gio­­vanni in Laterano este ca­tedrala Romei, reşedinţa ecleziastică oficială a Papei şi deţine titlul de biserica mamă ecumenică între bisericile romano-catolice. Exteriorul catedralei este dominat de statuile gigantice ale lui Hristos, Sf. Ioan Botezătorul şi Sf. Ioan Evanghelistul. Între obiectele de mare valoare istorică şi artistică, amintim tronul papal, un baldachin-bijuterie din 1369 şi nenumărate coloane de marmură, în stil roman şi gotic.
Ca toate catedralele patriarhale, lăcaşul este dedicat lui Isus Cristos, fapt certificat prin iscripţia de pe faţadă: Christo Salvatori (Hristos Mântuitorul), dar, aici, se află Tronul Papal (Cathedra Romana), fapt ce face ca Bazilica Sf. Ioan Lateran să fie de maximă importanţă ierarhică, situându-se chiar mai sus decât mult mai cunoscuta bazilică a Sfântului Petru, de la Vatican.
Catedrala în sine este situată în afara limitelor statului Vatican, Teritorial, aparent ar aparţine Romei, capitala Italiei, dar a fost reglementată o derogare, fiindu-i acordat un statut special, extrateritorial. Practic, Bazilica Sf. Ioan din Lateran se află în proprietatea Sfântului Scaun, dar este cunoscută şi sub numele de Catedrala de la Roma.
Aveţi la dispoziţie link-ul către un site, unde veţi putea vizita virtual
San Giovanni in Laterno. Accesaţi zona dorită, iar după deschiderea imaginii folosiţi-vă de mouse (ţineţi click stânga apăsat) pentru a face turul către stânga sau către dreapta, în sus sau jos şi, în plus, puteţi apropia detaliile din orice loc.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.