luni, 15 noiembrie 2010

Sedlec - Praga, Biserica din oase umane în Orasul de argint

Cea mai renumită biserică din Cehia are un design aparte. Mai exact, toate ornamentele din interiorul său au fost realizate, în întregime, din schelete umane, care au adus, odată cu aerul macabru, şi unicitate spaţiului sfânt.
Istoria începe în anul 1278, când Henry, abatele mănăstirii de ordin cistercian, a fost trims la Ierusalim de către regele Otakar al II-lea al Boemiei şi de unde a adus cu el o cantitate mică din pământul Golgotei şi pe care l-a răspândit apoi pe terenul cimitirului din vecinătatea abaţiei, fapt ce a dus la solicitări masive din partea enoriaşilor pentru... odihna veşnică în pământ sfinţit. Mai târziu, alte două evenimente aveau să mărească numărul celor îngropaţi: ciuma şi războaiele împotriva huşiţilor, având drept rezultat mărire semnificativă a suprafeţei cimitirului.
Prin anul 1400, în mijlocul cimitirului a fost construită o biserică în stil gotic, ar oasele dezhumate au fost depuse într-un osuar, din subsolurile lăcaşului. O sută de ani mai târziu (1511), capacitatea cimitirului era cu mult depăşită, iar pentru rezolvarea problemei a fost desemnat un călugăr, aproape orb, căruia îi venise ideea de a aranja osemintele în formă de piramidă. Între anii 1703 şi 1710, lăcaşul a mai trecut printr-o serie de lucrări de reamenajare, dar abia în 1870 avea să se contureze, definitiv, unicitatea actuală a bisericii, dată la care un sculptor în lemn, Frantisek Rint, a găsit rezolvarea pentru imensul "depozit" de oseminte.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.