duminică, 20 octombrie 2013

Grecia - Halkidiki - Kassandra

  
 Nu ştiu cum s-a făcut, dar făcusem pierdută o etapă din itinerarul turistic din Halkidiki, taman Kassandra, prima peninsulă, sau, cum îi spun eu, digitaţie a prefecturii ce are reşedinţa la Polygyros, un orăşel plasat între braţele Kassandra şi Sithonia.
    Kassandra este, probabil, cea mai facilă destinaţie turistică pentru români, având avantajul că se află la sud de Salonic (Thessaloniki), al doilea oraş ca mărime din Grecia şi capitală a Macedoniei de Nord. De la Bucureşti şi până la Salonic, amatorii turismului cu maşina personală au de condus aproximativ 700 Km, pe ruta Bucureşti - Ruse - Pleven - Sofia - Kulata - Serres. Odată ajunşi la Salonic, care, fără discuţie, trebuie luat la picior pas cu pas, cel puţin două zile, va fi urmat traseul spre sud, prin Kalamaria, apoi Thermi, unde, atenţie!, este bifurcaţia spre Poligyros. Drumul trebuie continuat spre Nea Kallikratia şi apoi Nea Moudania, adică vreo 60 de kilometri. 
   Intrarea pe Kassandra este absolut cuceritoare, dat fiind faptul că se va fi traversat, pe pod, canalul Potidea (foto dreapta), ce separă peninsula Kassandra de partea continentală a Halkidiki. Canalul are lungimea de 1259 metri, lăţimea de 40, adâncimea de circa 8 metri şi a fost construit pe vremea Regelui Casandru (Kassandru), suveranul Macedoniei  prin anii 300, înainte de Hristos.
   Continuarea drumului spre sudul digitaţiei Kassandra nu poate fi făcut decât pe partea estică, spre Nea Fokea, unde poate fi vizionat un turn bizantin, Agios Pavlos, dar şi un ţărm şi o plajă de mare spectacol.
   Partea estică a Kassandrei este cea mai solicitată de către turişti, în special de către cei tineri, pentru că este cel mai bine organizată, are o mulţime de plaje, restaurante şi hoteluri de lux, plus cluburile aferente. Cazările ar fi pentru toate buzunarele, numai că, mare atenţie!, să nu credeţi în povestea că grecii sunt îngeraşi în materie de turism şi poţi lua o ţeapă cu cazările de-ţi vor strica cheful de viaţă. Mâncarea, ca peste tot în Grecia, depinde de noroc şi portofel. Poate fi bună şi relativ ieftină, sau, dimpotrivă, plăteşti o căciulă de bani pentru un meniu pe care, în altă locaţie, ar fi costat la jumătate. Nici nu ne-am cazat şi nici nu am servit masa aici, pe estul peninsulei, dar recenziile turiştilo postate pe diverse site-uri sunt de luat în seamă.
   Şoseaua Kassandra Perimetriki nu m-a încântat în egală măsură în raport cu surata ei de pe Sithonia, prezenţa mării fiind când şi când. După un scurt popas la Hanioti, am continuat drumul până la limita sudică a şoselei, la Paliouri. Aici, peisajul te loveşte în moale capului. Coasta, ţărmul, marea sunt de o frumuseţe greu de descris. Am continuat drumul, iar următorul popas a fost la Loutra, un fel de staţiune balneo, extrem de frecventată, fiind recunoscută internaţional.

Imagini din Loutra

   Am decis ca punct final să fie Nea Skioni, aflat deja pe coasta vestică a Kassandrei, ca şi Loutra. Nea Skioni ne-a încântat. Un sat micuţ, cochet, dar extrem de animat. Lumea nu este sofisticată aici. Faleza este minunată, iar plaja este extrem de generoasă ca suprafaţă. Un inconvenient ar fi intrarea cam bruscă în mare, cel puţin în zona de lângă micuţul port. O mulţime de taverne, cu vedere la plajă, te îmbie nu numai să le treci pragul, ci să şi serveşti masa. Preţuri rezonabile şi, în plus, poţi verifica şi alege peştele pe care îl vei avea în farfurie.



Imagini din Nea Skioni

   După cum am mai spus, Kassandra poate fi o destinaţie comodă, mai ales pentru cei ce optează pentru varianta turistică pe cont propriu. Reuşita unei vacanţei depinde în mare măsură şi de ceea ce îşi doreşte turistul. Cine are chef de baruri şi nopţi albe, adică pe partea estică, îşi va plăti plaja cu câteva vânătăi şi dureri de oase, din cauza bolovănişului. Cei ce aleg tihna, vestul are din plin.



https://www.youtube.com/watch?v=gZGMdPfHTTM&ab_channel=crlodroman

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.