joi, 14 noiembrie 2013

Namaste India - Taj Mahal

     India, oficial Republica India, este o ţară din sudul Asiei. India se află pe locul 7 în ierarhia ţărilor după suprafaţă şi pe locul doi, după China, ca număr de locuitori. Numele India derivă de la cuvântul Ind, care, la rândul lui, derivă din cuvântul persan Indù, din cel sanscrit Sindhu, sau de la numele istoric local pentru râul Ind. Grecii antici se refereau la indieni cu termenul Indoi, poporul Indului.
   India este o ţară fabuloasă şi un reper de necontestat al civilizaţiei universale. Leagănul culturilor vechi şi al cunoaşterii spirituale, India zilelor noastre continuă să fascineze, oferind vizitatorilor antiteza şi paradoxul în forme pure, dar imposibil de descris sau de definit, indiferent de câte cuvinte am folosi.
   Din imensitatea Indiei, Clobtrotter a ales ca temă Taj Mahal, despre care Rabindranath Tagore, spunea  că este „o lacrimă pe obrazul eternităţii”.


   Taj Mahal este un monument în oraşul Agra. A fost construit de împăratul Shah Jahan, drept mausoleu pentru soţia sa, Mumtaz Mahal. Clădirea a fost construită între anii 1630 şi 1653.
   În 1983, Taj Mahal a devenit parte din patrimoniul mondial UNESCO şi rămâne şi până astăzi printre cele mai vizitate şi faimoase monumente din lume.
Este cel mai faimos monument din India, un templu magnific şi cel mai bine păstrat monument mormânt din lume. Este amplasat pe malul râului Yamuna, care servea ca mijloc de apărare a Fortăreţei de la Agra, centru al Imperiului Mogul până la mutarea capitalei la Delhi, în 1637. 
   Împărăteasa Mumtaz Mahal a murit după naşterea celui de-al 14-lea copil, alături de soţul său, în timpul campaniei de zdrobire a rebeliunilor din Burhanpur. Moartea ei l-a afectat într-atât pe împăratul  Shah Jahan, încât părul i-a albit în numai câteva luni. Înainte de ultima suflare, Mumtaz l-a rugat pe împărat patru lucruri: să-i construiască un mormânt, să se recăsătorească, să-şi iubească fiii şi să-i viziteze mormântul la fiecare aniversare.
   Construcţia Taj Mahal-ului a demarat în 1631 şi a durat 22 de ani. Se spune că 20 de mii de oameni ar fi fost trimişi să muncească aici. Materialele erau aduse din întreaga Indie, dar şi din alte zone ale Asiei, cu ajutorul unei "flote" ce numără 1000 de elefanţi. Proiectat de arhitectul iranian Ustad Isa, Taj Mahal-ul a devenit "simbolul dragostei eterne".


    Clădirea "răsare" din peisajul roşcat, aşezată fiind pe o terasă de marmură albă care pune în evidenţă uriaşul dom şi cele patru minarete. Ansamblul închide în interior o grădină deosebit de frumoasă cu fântâni arteziene iar aleea principală, care porneşte de la intrarea impozantă, este străjuită de arbori ornamentali.
   Complexul mai cuprinde în afară de palatul propriu zis şi o moschee. Aparent s-ar putea spune că sunt de fapt două moschei, însă una dintre clădiri este construită doar pentru simetrie, întregul complex fiind construit simetric. Înăuntrul domului se află sicriul împărătesei încrustat cu pietre preţioase. Atât de strălucitoare sunt interioarele încât au fost descrise ca fiind "proiectate de uriaşi şi finisate de bijutieri". Singurul obiect asimetric din interiorul domului este sicriul împăratului care a fost construit alături de cel a reginei, 35 de ani mai târziu. Aceeaşi marmură este regăsită şi în camera mortuară, care prezintă sculpturi cu modele florale. 
   Potrivit legendei, Shah Jahan a intenţionat să construiască pentru el însuşi un monument similar, doar că acesta ar fi urmat să fie construit din marmură neagră pe malul celălalt al râului Yamuna.

   Mulţi îşi doresc să ajungă la Taj Majal, însă India nu este o destinaţie turistică facilă. Nici financiar, dar nici ca solicitare fizică, ba chiar psihică. Vă ofer posibilitatea unui tur panoramic, o palidă compensaţie virtuală, recunosc, însă, uneori, nu avem nevoie de tot râul pentru a ne ostoi setea, ci doar de un pahar. Plin să fie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.